Keskiverto suomalainen on melko hyödytön.

Tarkoituksellinen provo.  Ei tosin kaikki. Oikeastaan, aika vitun moni on kyllä lähes hyödytön. Hyödytön nimenomaan Suomelle.

En jaksa mennä nyt mihinkään talousasioiden yksityiskohtiin. Homman nimi on kuitenkin se, että liian moni suomalainen kuvittelee "normaalin" riittävän. No, kai se niille riittääkin. Ei jaksa sykkiä, ei jaksa miettiä asioita liikaa niin kai se normaali määrä yrittämistä riittääkin. Ongelmana vaan on, että Suomen talous on alijäämäinen (menot ylittävät tulot), tavaraviennin ja tavaratuonnin erotus on negatiivinen (kauppatase) ja velkaa otetaan lisää.

Jos nämä samat jantterit sitten jaksavat avautua siitä, kuinka Suomella menee niin huonosti, on otsikolla jotain merkitystäkin.

Missä on Suomen innovaatio ja valtion tuki aloihin, jotka ovat uusia - kehityksen aallonharjalla? Miksi vitussa suomalaiset ovat niin laiskoja ajattelemaan laatikon ulkopuolelle? Olen pettynyt.

Ensinnäkin vituttaa tyhmät ihmiset sen verran ankarasti, että olen onnistunut mestaamaan tietyt kaverisuhteet ahdistuksen tieltä. En nyt puhu mistään idiooteista. Ei, kun nimenomaan keskivertokavereista. Mutta en tiedä onko internet vai mikä, joka on saanut jotkut kuvittelemaan heidän olevan astetta tai kymmentä älykkäämpiä kuin oikeasti olevat. Eräskin tuttu sanoi älykkyysosamääränsä olevan 140 hujakoilla, kertoi Internet-testi. Vittu.

Ei mikään ihme, jos yleistieto tulee Iltasanomista ja ainoat urheilulajit on Formula-1 ja lätkä. En nyt tarkoita, että jokaisella tarvii olla romanttinen lähestymistapa elämään, mutta kun tunteista ei puhuta (pois lukien, "Vittu, kun vituttaa [aihe]. Saatana.") eikä niitä käsitellä. Ainoat kaksi tilannetta, jossa suomalainen on elementissään, ovat tapahtumat joissa saa huutaa tai joissa puhutaan suljetussa tilassa itseään ahdistavista asioista vailla mitään introspektiota kunnes alkoholin turruttama olotila ei enää ahdistusta tiedosta. Sitten voikin taas huutaa tai hokea yhden-kahden lauseen mittaisia lauseita vailla pohjaa.

Takaan, että näiden ihmisten seurassa saa olennaisen irti parin ekan tunnin aikana illanvietosta, ja seuraavan kerran voikin sitten palata asiaan heidän ollessa nousuhumalassa seuraavan kerran - yleensä joko seuraavana päivänä tai viikon päästä. Selvin päin eivät ahdistukseltaaan saa asioita irti ja humalassa heistä ei joko saa selvää tai ego kertoilee, ettei kuule mikään ahdista ja kaikki on hyvin. "Kännissä on niin saatanan kivaa!".

Siinäpä se ongelma onkin. Suomalainen ei puhu tunteistaan, tai tarkemmin he eivät osaa käsitellä niitä tarpeeksi hyvin. Omien tunteiden, ajatuksien, halujen, toiveiden ja käsitysten olemassaolo on jokaiselle tuskallisen itsestään selvää, mutta silti niistä ei puhuta. Miksi ihmeessä? Onko muka niin, että suomalainen ahdistuessaan pakenee tilaa joko hiljaisuuteen, humalaan tai muihin ajatuskarkoittimiin - kuten iltapäivälehtiin, nettipeleihin, urheiluun jne.?

Ei mikään ihme, jos ei innovaatiota löydy maasta. Tulipa juuri mieleen eräskin kerta ehkä noin parin vuoden takaa.

Sen enempää menemättä yksityiskohtiin, eräs kaveri oli juuri ajautunut välirikkoon tyttöystävänsä kanssa, kun hän päätti puida asiaa: "Ei vittu, mikäköhän mullakin on kun piti tehdä noin tyhmästi.."

-No haluisitko puhua asiasta?

-Äh mitä suotta, ei vaa tartte tehdä uudestaan saatana.

-Miksi sä sitten teit niin, mitä sulla oli silloin mielessä ja oliko ajatuksia tai tunteita jatkunut kaueminkin?

-En mä jaksa asiasta puhua. Ihan turha näitä on puida, tulee vaan ahdistuneeksi. Pää täyteen vaan niin lähtee huolet pois.

Jep jep joo. Niinhän se on tosiaan, että suomalainen ei ilman alkoholia juuri puhu. Eikä kyllä puhu silloinkaan, ainakaan mitään asiaa.

Kannattaisi varmaan miettiä asiaa ensi kerralla kun ahdistaa ja puhuu siihen pisteeseen asti, että ei enää ahdista ja kun tulee hyvä olo puhumisesta niin ei vedä sitä päätä täyteen heti luoden uusia ongelmia itselleen. Ei mulla brenkkua vastaan mitään ole, mutta sen pitäisi olla iloinen ja sosiaalinen tapahtuma - missä asioista voidaan oikeasti keskustella, eikä mikään pakokeino todellisuudesta.